Florentýnky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 50 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 125 g máslo 2 lžíce kakao 200 g hladká mouka 2 lžíce citronová kůra na ozdobu 60 g cukr 35 g máslo 40 ml smetana 3 lžičky med 60 g mandlové lupínky 120 g citrusové kandované ovoce na potření 1 ks vejce
Postup Florentýnky recept
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky, másla, cukru, kakaa, žloutku, špetky soli a nastrouhané citronové kůry vypracujeme těsto, které uložíme asi na hodinu do chladu.
Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát těsta silný asi 5 mm. Kulatou formičkou s vroubkovaným okrajem vykrajujeme kroužky, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem.
Přibližně 20 g kandovaného ovoce nasekáme na jemno a dáme stranou. Svaříme smetanu s medem, máslem a cukrem. Vmícháme nasekané kousky ovoce a mandlové lupínky a necháme zkaramelizovat. Pokud je karamel řídký, můžeme přidat mleté mandle podle potřeby.
Kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem, doprostřed dáme kopeček mandlového karamelu a pečeme asi 12 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Florentýnky podáváme jako chutné vláčné cukroví na vánoční stůl.