Florentýnky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
125 g máslo
2 lžíce kakao
200 g hladká mouka
2 lžíce citronová kůra
na ozdobu
60 g cukr
35 g máslo
40 ml smetana
3 lžičky med
60 g mandlové lupínky
120 g citrusové kandované ovoce
na potření
1 ks vejce

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky, másla, cukru, kakaa, žloutku, špetky soli a nastrouhané citronové kůry vypracujeme těsto, které uložíme asi na hodinu do chladu.

  2. Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát těsta silný asi 5 mm. Kulatou formičkou s vroubkovaným okrajem vykrajujeme kroužky, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem.

  3. Přibližně 20 g kandovaného ovoce nasekáme na jemno a dáme stranou. Svaříme smetanu s medem, máslem a cukrem. Vmícháme nasekané kousky ovoce a mandlové lupínky a necháme zkaramelizovat. Pokud je karamel řídký, můžeme přidat mleté mandle podle potřeby.

  4. Kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem, doprostřed dáme kopeček mandlového karamelu a pečeme asi 12 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

  5. Florentýnky podáváme jako chutné vláčné cukroví na vánoční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!