Expresní snídaňové croissanty s nutellou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
250 g máslo
200 g mléko
50 g droždí
5 lžic cukr moučka
150 ml bílý jogurt
nutella
700 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Začneme pracovat v podvečer den před pečením croissantů. Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme se solí, 4 lžícemi cukru moučka a přidáme dvě vejce a hustý bílý jogurt. Do vlažného mléka zamícháme 1 lžíci cukru moučka, rozdrobíme 50 g (teda více než 1 kostku) čerstvého droždí a necháme v teple vykynout kvásek - cca 15 minut

  2. Do mouky přidáme kvásek a všechno spolu zpracujeme na hladké pružné lesklé těsto, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Těsto jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 1,5 hodiny

  3. Z vykynutého těsta vytvarujeme válec, pokrájíme ho na 8 částí a z nich vytvarujeme bochníčky. Bez dalšího kynutí na jemně pomoučněné desce vyválíme z každého bochníčku tvar kruhu. Tyto kruhy posypané moukou postupně klademe na sebe, aby se neslepily navzájem. Podsypáváme podle potřeby, ne mnoho, radši vícekrát, těsto trošku lepí, ale nesmí se přemoučnit

  4. Máslo vybereme z chladničky (musí být dobře ztuhlé) a nožem naznačíme na másle na povrchu 7 dílů. Máslo se bude strouhat na 7 dílů těsta. Pokud by máslo bylo na strouhání trochu měkké, doporučuji dát ho asi na 10 minut do mrazáku a potom pokračovat ve strouhání

  5. Na jeden kruh těsta nastrouháme jeden díl másla, na kruh položíme další kruh těsta, jemně přitlačíme dlaněmi na předcházející kruh těsta s máslem a stejně postupujeme až máme na sobě položených 7 kruhů těsta s máslem

  6. Přiložíme poslední vrchní díl těsta, ten už bez másla a přitlačíme jemně rukama na ty pod ním. Toto navrstvené těsto s máslem vyválíme na kruh o tloušťce asi 1 - 2 mm, ne více, nebo ještě bude dlouho kynout

  7. Těsto rozdělíme ostrým nožem na 16 dlouhých rovnoramenných trojúhelníků. Děláme to tak, že nejprve těsto rozdělíme horizontálně i vertikálně na dvě části, čímž nám vzniknou 4 díly, ty potom zase každý na polovinu a vznikne 8 trojúhelníků a ty opět na polovinu, a tak vznikne výsledný počet 16 trojúhelníků. Na jednotlivé trojúhelníky těsta, tedy na jejich širší konec, dáme 1 lžičku nutelly a potom těsto svineme od širšího konce ke špici. Těsto svineme trošku na těsno, aby se croissanty nerozvinuly

  8. Takto zhotovené croissanty přeložíme na plech vystlaný pečícím papírem a odložíme přikryté vzdušnou tenkou utěrkou, aby neoschly, odpočívat na noc na 12 hodin do chladničky. Croissanty můžeme přikrýt i potravinářskou folii, ty budou do rána pomalu kynout. Pokud je chceme mít dříve, po zhotovení je necháme kynout asi 15 minut v teple, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme

  9. Ráno croissanty vybereme z chladničky, ihned je potřeme rozšlehaným vejcem a bez dalšího kynutí je vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Croissanty pečeme asi 12 minut, čas si sleduje každý sám podle svojí trouby

  10. Kvůli rychlému pečení se nazývají expresní snídaňové croissanty. Můžeme je plnit čokoládou, hustou marmeládou, kakaem, skořicí, mákem nebo jinou náplní podle vlastní chuti. Mohou však zůstat i hladké bez náplně, připravené na slano se sýrovou náplní a potom podávat jen s máslem. Vhodný nápoj k nim je káva, kakao, bílá káva, mléko nebo čaj - každý si vybere sám

  11. Když expresní snídaňové croissanty s nutellou trochu vychladnou, dáme je na podnos a servírujeme. Nejvíce chutnají ještě teplé. Recept jsem přidala pro maminky s dětmi a milující babičky, aby se zavděčily vnoučatům či ostatním dospělým členům rodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!