Estonský kringel - skořicový věnec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce cukr
1 lžička sůl
50 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
40 g droždí
600 g hladká mouka
náplň
100 g máslo
5-10 lžic cukr krupice
1-3 lžičky mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme vzejít kvásek, počkáme asi 5 - 10 minut. Připravený kvásek vlijeme do hladké mouky promíchané se lžičkou solí, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutky a vypracujeme tužší těsto.

  2. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, těsto rozdělíme na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, na plát asi tak 40 x 30 cm. Plát těsta potřeme změklým máslem, ale ne rozehřátým, protože by moc teklo. Nakonec podle chuti posypeme cukrem se skořicí.

  3. Těsto zabalíme jako roládu a středem po celé délce rozřízneme, následně jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec, který přendáme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.

  4. Skořicový věnec vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 15 minut na horkovzduch a potom zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je věnec dobře vypečený, krásně křupe.

  5. Estonský kringel - skořicový věnec podáváme jako křupavý moučník s jedinečnou skořicovou příchutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!