Dýňový koláč se smetanou a skořicí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 2 ks vejce 550 g dýně 1 lžička mletá skořice 140 ml smetana ke šlehání 175 g třtinový cukr 1 lžička perníkové koření na ozdobu mletá skořice smetana ke šlehání těsto 400 g listové těsto
Postup Dýňový koláč se smetanou a skořicí recept
Postup přípravy receptu
-
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni vložíme do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Přikryjeme fólií nebo ochranou pokličkou do mikrovlnky a zahříváme 15 minut doměkka. Dýni scedíme a necháme vychladnout.
Listové těsto vyválíme asi na tloušťku desetikoruny a vyložíme jím koláčovou formu. Vidličkou těsto propícháme a na 30 minut dáme do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C. Po 30 minutách na připravené těsto dáme pečicí papír nebo alobal, nasypeme suché fazole a pečeme 15 minut. Pak odstraníme fazole a pečicí papír, troubu stáhneme na 160 °C a pečeme dalších 10 minut do světle zlaté barvy.
Zatímco se těsto peče, rozmixujeme dohladka dýni s cukrem, vejci, smetanou a kořením. Těsto vytáhneme z trouby, směs nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme hodinu, až náplň sedne a ztuhne. Pouze uprostřed by se náplň ještě měla chvět jako pudink. Upečený dýňový koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Dýňový koláč se smetanou a skořicí můžeme podávat pokapaný smetanou na šlehání nebo javorovým sirupem a poprášený mletou skořicí. Koláč se dá podávat za tepla i studena.