Dýňová polévka s jablkem a zázvorem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
300 ml vývar
2 lžíce máslo
1 ks cibule
1/2 ks jablko
1/2 ks citron
zázvor
dýňová semínka
mletý pepř
zakysaná smetana
muškátový oříšek
parmezán
180 ml smetana ke šlehání
koření garam masala
600 g dýně hokaido

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si očistíme a nakrájíme dýni na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a na másle necháme zpěnit. Přidáme dýni a pořádně orestujeme. Poté přidáme polovinu nakrájeného jablka a zalijeme vývarem (může být kuřecí, zeleninový, v nouzi i jen voda) tak, aby vykukovaly špičky kostek dýně. Zde stačilo zhruba 300 ml. Je-li vývar osolen, již nesolíme. Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a necháme probublávat cca 15 - 30 minut doměkka

  2. Pokud je již dýně měkká, odstavíme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Vmícháme smetanu ke šlehání. Smetanu přidáváme postupně až do požadované konzistence, nemusíme využít celé balení

  3. Přidáme také koření, tedy garam masala, zázvor, muškátový oříšek, pepř, sůl a pár kapek šťávy z citronu. Ochutnáme a případně ještě doladíme

  4. Na suché rozpálené pánvi si opražíme dýňová semínka. Jakmile uslyšíme praskání, máme hotovo a odstavíme z plotny, aby semínka nezhořkla

  5. Dýňovou polévku s jablky a zázvorem podáváme ozdobenou opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou, plátky parmezánu a snítkou rukoly.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!