Dýně po krnovsku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
6 ks vejce
2 ks cibule
15 dkg sýr
1 kg dýně
1 lžíce máslo na smažení
2 lžíce kysaná smetana
2-3 špetky muškátový oříšek
1 kelímek smetana ke šlehání
1 lžíce petrželová nať
podle chuti
sůl
chilli koření
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Dýni nakrájíme na hranolky nebo na kostičky a dáme vařit do páry asi na 7 - 10 minut. Pokud máme dýni z mrazničky, jen ji propláchneme na sítu studenou vodou a necháme okapat. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme ji na lžíci másla. Vejce uvaříme natvrdo, česnek prolisujeme, petrželku nebo estragon nasekáme nadrobno a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Pekáč vymažeme máslem a urovnáme do něj kousky dýně. Osolíme, opepříme, okořeníme podle chuti chilli kořením a posypeme osmaženou cibulí. Dále poklademe plátky vařených vajec, ty posypeme nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem. Smícháme obě smetany a ochutíme prolisovaným česnekem, muškátovým oříškem, solí, pepřem a chilli kořením. Pekáč zalijeme okořeněnými smetanami a dáme péct.

  3. Dýňový pokrm upečeme v předehřáté troubě dorůžova.

  4. Dýni po krnovsku podáváme s různě upravenými brambory nebo s pečivem. Při přípravě můžeme také nakrájet vařené brambory na kolečka a dát je pod dýni a na vejce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!