Dušený srnčí steak s brusinkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
0 l vývar
1 ks cibule
1 snítka tymián
3 ks bobkový list
2 lžíce kysaná smetana
130 ml suché červené víno
1 svazek kořenová zelenina
6 lžic brusinková marmeláda
1 kg srnčí steak
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Srnčí maso důkladně omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  2. Srnčí maso zprudka orestujeme z obou stran na rozehřátém oleji. Přidáme cibuli, nakrájenou zeleninu a společně restujeme několik minut. Po pár minutách podlijeme červeným vínem, vývarem a přidáme koření s brusinkovou marmeládu. Vaříme společně asi hodinu při nízké teplotě, dokud maso nebude měkké. Měkké srnčí maso vyjmeme, uložíme stranou a odebereme také bobkové listy, které již nepoužijeme.

  3. Šťávu z masa nalijeme do hlubší nádobky. Přidáme smetanu a ručním mixerem promixujeme. Maso nakrájíme na slabé plátky a i s omáčkou vrátíme zpět do hrnce. Ještě jednou krátce prohřejeme.

  4. Dušený srnčí steak upravíme na talíř a zalijeme brusinkovou šťávou. Dušený srnčí steak s brusinkami podáváme třeba s uvařeným červeným zelím, promíchaným s brusinkovou marmeládou a s knedlíkem. Záleží na chuti, ale podáváme dobře teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!