Dušený srnčí steak s brusinkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 0 l vývar 1 ks cibule 1 snítka tymián 3 ks bobkový list 2 lžíce kysaná smetana 130 ml suché červené víno 1 svazek kořenová zelenina 6 lžic brusinková marmeláda 1 kg srnčí steak podle chuti sůl mletý pepř
Postup Dušený srnčí steak s brusinkami recept
Postup přípravy receptu
-
Srnčí maso důkladně omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Srnčí maso zprudka orestujeme z obou stran na rozehřátém oleji. Přidáme cibuli, nakrájenou zeleninu a společně restujeme několik minut. Po pár minutách podlijeme červeným vínem, vývarem a přidáme koření s brusinkovou marmeládu. Vaříme společně asi hodinu při nízké teplotě, dokud maso nebude měkké. Měkké srnčí maso vyjmeme, uložíme stranou a odebereme také bobkové listy, které již nepoužijeme.
Šťávu z masa nalijeme do hlubší nádobky. Přidáme smetanu a ručním mixerem promixujeme. Maso nakrájíme na slabé plátky a i s omáčkou vrátíme zpět do hrnce. Ještě jednou krátce prohřejeme.
Dušený srnčí steak upravíme na talíř a zalijeme brusinkovou šťávou. Dušený srnčí steak s brusinkami podáváme třeba s uvařeným červeným zelím, promíchaným s brusinkovou marmeládou a s knedlíkem. Záleží na chuti, ale podáváme dobře teplé.