Domácí vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
150 g máslo
3 ks žloutek
2 dl mléko
2 lžíce rozinky
1 kostka droždí
120 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
2 lžíce sekané mandle
500 g polohrubá mouka
1 špetka sekaný anýz
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
1 hrst mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka.

  2. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 - 2 hodiny kynout.

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout.

  4. Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě.

  5. Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!