Domácí sušené hovězí Jerky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

15 lžic sójová omáčka
800 g zadní hovězí
5 lžic worcesterová omáčka
podle chuti
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu kupuji zadní hovězí plátky, cena je sice vysoká, ale vyplatí se to. Dva balíčky (balíček asi 400 g) nechám asi 2 - 3 hodiny namrazit pro lepší krájení. Budou to většinou 3 plátky silné jako na steak. Potom jde maso i dobře okrájet od tučného, toho je tam opravdu minimum.

  2. Množství ingrediencí použijeme podle vlastní úvahy, beru to pro 2 balíčky, tj. necelé kilo masa. Nakrájené maso dáme do větší plastové nádoby, kam připravíme marinádu, která je složená z ingrediencí (pro 800 g masa): 15 lžic sójové omáčky (To je hlavní chuť.) a 5 lžic worcesterové omáčky. Černý pepř použijeme celý, či čerstvě drcený, nebo i mletý podle chuti.

  3. Dále přidáme sůl, té je zapotřebí dost, jednak je to přirozený konzervant a i v tomto případě masu i tzv. sluší. Maso v marinádě důkladně napajcujeme a necháme přes noc ležet. Poznámka: Jsem milovník uzeného, přes internet se dá sehnat tekuté kouřové aroma a pro chuť masa je to fakt pecka.

  4. Ráno maso super voní a jdeme na to. Špejle se prodávají i do špičaté podoby, ty jsou nejlepší. Bereme jeden plátek za druhým a napichujeme tak, aby se nedotýkaly. Optimální je potom špejle zavěšovat na drátěný rošt, aby maso viselo dolů. Pomáhám si tak, že rošt si dám na dřez, zavěsím špejle s masem a je to.

  5. Troubu předehřejeme na 80 °C a dáme maso do trouby na 1 - 2 hodiny. To jsem někde vyčetl, prý to zabije potvůrky, co se tam mohou schovávat. Potom zmírním teplotu na 50 - 60 °C a jedu asi 10 hodin. Nepoužívejte ventilátor, pokud máte moderní troubu, tak ho ani nepotřebujete! V podstatě se dá říct, že čím déle maso pečeme tím lépe! Nebojte se ani spotřeby energie, oněch 60 °C spíná troubu opravdu minimálně.

  6. Domácí sušené hovězí Jerky podáváme podle chuti chlebem nebo různým pečivem. Doba trvanlivosti? Jedl jsem maso po půl roce a naprosto v pohodě. Případné otázky rád zodpovím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!