Domácí ricotta recept
Apetit ReceptyPostup Domácí ricotta recept
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit mléko, smetanu a sůl na mírném ohni. Teplota mléka musí být 80 °C. Za neustálého míchání přidáme ocet, minutku vaříme, ale mléko nesmí bublat. Měli bychom vidět, že se začínají dělat hrudky. Přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Připravíme si misku, cedník a garzu. Garzou vyložíme cedník.
Jakmile ricotta vychladla, přelijeme přes cedník vyložený garzou.Vznikl nám malý sýrový balíček, trošku jej přimáčkneme, musí vytéct všechna tekutina.
Hotovou ricottu dáme na pár hodin do lednice a můžeme podávat.
Pokud chceme mít lehčí riccotu, nepřidáme smetanu. Z tohoto receptu je cca 200 g riccoty.