Domácí pomazánkové máslo recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kelímek velký bílý jogurt
1 kelímek hustá zakysaná smetana
podle chuti
sůl
bylinky
koření

Postup přípravy receptu

  1. Velký bílý jogurt (nesmí být nízkotučný) smícháme se zakysanou smetanou (12 - 15 % tuku) a osolíme. Podle chuti můžeme přidat libovolné bylinky, česnek, mletou sladkou papriku apod. Přidáváme podle toho, zda chceme spíš přírodní, nebo ochucenou variantu.

  2. Nachystáme si třílitrovou láhev s víčkem, plátýnko (kapesník) a gumičku. Plátýnko zavěsíme do láhve a zajistíme gumičkou. Směs opatrně vlijeme a zajistíme víčkem. Směs necháme v lednici 1 - 2 dny odkapat. Jednou jsem na to zapomněla a zjistila tak, že je po dvou dnech ještě krémovitější a lepší. Odkapanou syrovátku lze použít například do těsta na buchty.

  3. Domácí pomazánkové máslo dáme do krabičky s víčkem a v lednici vydrží určitě týden, tedy u nás ne! Postup možná vypadá složitě, ale časem jde o rychlou rutinní činnost.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!