Domácí pomazánkové máslo recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kelímek velký bílý jogurt 1 kelímek hustá zakysaná smetana podle chuti sůl bylinky koření
Postup Domácí pomazánkové máslo recept
Postup přípravy receptu
-
Velký bílý jogurt (nesmí být nízkotučný) smícháme se zakysanou smetanou (12 - 15 % tuku) a osolíme. Podle chuti můžeme přidat libovolné bylinky, česnek, mletou sladkou papriku apod. Přidáváme podle toho, zda chceme spíš přírodní, nebo ochucenou variantu.
Nachystáme si třílitrovou láhev s víčkem, plátýnko (kapesník) a gumičku. Plátýnko zavěsíme do láhve a zajistíme gumičkou. Směs opatrně vlijeme a zajistíme víčkem. Směs necháme v lednici 1 - 2 dny odkapat. Jednou jsem na to zapomněla a zjistila tak, že je po dvou dnech ještě krémovitější a lepší. Odkapanou syrovátku lze použít například do těsta na buchty.
Domácí pomazánkové máslo dáme do krabičky s víčkem a v lednici vydrží určitě týden, tedy u nás ne! Postup možná vypadá složitě, ale časem jde o rychlou rutinní činnost.