Domácí karamelový krém recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vejce
8 ks žloutek
1 l mléko
0.5 sklenice voda
1 balíček vanilka
250 g cukr krupice
1 ks vanilkový lusk

Postup přípravy receptu

  1. Mléko přivedeme do varu s kusem vanilkové kůry, odstavíme a necháme asi 20 minut odstát, aby se mléko dobře ochutilo vanilkou, kterou nakonec vyndáme.

  2. Stranou vyšleháme cukr s celými vejci a se žloutky, přidáme vanilkové mléko.

  3. V kastrůlku přivedeme do varu vodu s cukrem (1/2 sklenice vody a 150g cukru), dokud nezežloutne do karamelové barvy. Tímto karamelem polijeme dno dortové formy, ještě lepší je forma na bábovku. Nahoru nalijeme krém z mléka a vajec a upečeme v troubě na 180 °C ve vodní lázni - formu položíme do větší nádoby s vodou. Bábovkovou formu přikryjeme alobalem a uprostřed propíchneme, aby mohla unikat pára.

  4. Domácí karamelový krém necháme před vyklopením pořádně vychladnout. Poté už jen nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!