Domácí kaiserky s ručním tvarováním recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 špetka sůl
40 g máslo
200 ml mléko
mléko
120 ml voda
voda
21 g čerstvé droždí
1 lžička cukr krystal na posypání droždí
1 lžička cukr krystal do mouky
500 g světlá chlebová mouka T 650

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku. Rakušané používají chlebovou mouku s vysokým obsahem lepku, typ W 700, u nás jí odpovídá světlá chlebová mouka T 650. K mouce přidáme větší šperku soli, 1 lžičku cukru krystal a spolu promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme 1 lžičkou cukru krystal a zalijeme částí vlažného mléka. Povrch posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout kvásek - asi 15 minut

  2. Když kvásek vykynul, přidáme 40 gramů změklého čerstvého másla pokrájeného na malé kostky, přilijeme zbytek vlažného mléka z celkového množství 200 ml a přilijeme ještě 120 ml vlažné vody. V robotu na 1. stupni mísíme 3 minuty, potom zvýšíme rychlost na stupeň č. 2 a mísíme ještě 6 - 7 minut, až zpracujeme spolu všechny suroviny na hladké a nelepivé těsto, které je krásně měkké a pružné. Pokud nemáme kuchyňský robot, mísíme poctivě ručně aspoň 15 minut, než dosáhneme popsanou konzistenci těsta

  3. Povrch těsta posypeme jemně moukou, přikryjeme čistou kuchyňskou utěrkou a necháme v teple kynout 20 minut. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, a vytvarujeme válec, který rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů. Každý díl dlaní krouživým pohybem vykoulíme na koule, přitom se snažíme zapracovat co nejméně mouky, aby se těsto nezahustilo a nebylo potom hutné, ztratilo by potom potřebnou lehkost a vzdušnost, nebojte se jde to lehce a dobře

  4. Hotovou kouli pořádně zploštíme dlaní a ještě prsty naplocho rovnoměrně rozmačkáme do kruhu. Nasleduje ruční tvarovaní do klasické pěticípé hvězdy, budeme používat palec a ukazovák naší levé ruky a hranu naší pravé dlaně

  5. Palec položíme na těsto od jeho dolního okraje tak, aby směřoval do středu do poloviny těsta, teda vytvoříme palcem poloměr těsta, palec vtlačíme do těsta a nehýbeme s ním, nyní ukazovákem levé ruky přehneme těsto shora do středu přes palec, těstem vlastně zakryjeme palec, nyní hranou pravé dlaně uděláme za palcem shora hlubokou rýhu, máme udělaný první cíp budoucí hvězdice

  6. Potom pokračujeme v přehnutí těsta levým ukazovákem (jako bylo předtím popsáno), až budeme mít hotové čtyři cípy hvězdy, vybereme náš palec z těsta, zbylé volné těsto zasuneme dovnitř na místo palce, čímž uzavřeme pravidelnou pěticípou hvězdu a ten malý kousek těsta, který ještě zůstal, zasuneme na spodek hotové kaiserky

  7. Tento celý postup zopakujeme s každou koulí těsta a budeme mít 10 vytvarovaných zpracovaných kaiserek. Takto ručně se dělají a tvarují kaiserky v rakouských pekárnách i dnes ve velkém. Pokud by se vám popsaný postup nezdál dost jasný, nezoufejte, přiložím i podrobnou fotodokumentaci, potom je ruční vytvarování kaiserek doma už jen hračka, věřte mi, že to není vůbec těžké

  8. Naše domácí kaiserky položíme na plech s teflonovou fólií. Pozor, kaiserky ukládáme nahoru dnem! Přikryjeme je vzdušnou utěrkou a necháme je v teple kynout ještě 25 minut. Nyní kaiserky otočíme, budou hvězdičkou směrem nahoru a spodek bude dole, potom je potřeme studenou vodou

  9. Troubu předehřejeme v předstihu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev, vložíme kaiserky a pečeme prvních 10 minut. Po 10 minutách je vybereme z trouby, potřeme studeným mlékem, od toho získají typickou světlou krásnou zlato - žlutou barvu, mlékem potřené kaiserky vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme ještě 15 minut

  10. Upečené kaiserky vybereme a po 3 minutách chladnutí je podáváme, nejlépe chutnají teplé a vlažné. Takto pečené kaiserky mají tenkou zlato - žlutou perfektně křupavou kůrku, uvnitř mají lehkou, nadýchanou, měkkou a pórovitou střídku. Jsou velmi chutné a nejsou přesolené a ani sladké, všimněte si poměru soli a cukru na 500 gramů mouky. Kaiserky jsou velmi kvalitní, pokud je jednou upečete, nikdy více nekoupíte ty gumové kaiserky s éčky z obchodu

  11. Domácí kaiserky s ručním tvarováním podáváme samostatně natřené čerstvým máslem anebo jako výbornou přílohu k polévkám, gulášům nebo salátům. Také jsou výborné plněné sýrem, salámem, šunkou, různými uzeninami, paštikami, saláty a různou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!