Domácí housky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání
těsto
sůl
1 ks vejce
125 ml mléko
2 dkg droždí
1 lžička cukr moučka
5 dkg oleje
25 dkg polohrubá mouka
na potření
1 ks žloutek
voda
na ozdobu
kmín
mák
sezamové semínko
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto.

  2. Necháme opět vykynout na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na cca 15 dílů. Každý díl pak ještě na 3, ze kterých splétáme malé housky.

  3. Pokládáme je na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody. Housky sypeme mákem, kmínem, sezamem, nebo solí a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!