Domácí celozrnné pečivo recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 3 lžíce olivový olej hladká mouka 200 ml teplá voda 1 balíček sušené droždí hrubá sůl 275 g celozrnná pšeničná mouka
Postup Domácí celozrnné pečivo
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto. V míse promícháme mouku se sušeným droždím, olejem, a solí. Vše zalijeme teplou vodou a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětali poctivě asi 10 minut
Potom z těsta vytvarujeme dlouhou bagetu, kterou přendáme na hladkou moukou poprášený plech. Bagetu zakryjeme folií potřenou olejem a necháme 45 minut kynout. Pak pomocí nůžek vytvoříme na bagetě zářezy nebo prostřihy, potřeme ji olejem, posypeme hrubou solí a poprášíme hladkou moukou
Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 200 °C. Vložíme bagetu a pečeme asi 30 minut do růžova. Doporučuji asi po 20 minutách pečení teplotu snížit na 180 °C a domácí celozrnné pečivo zvolna dopéci
Domácí celozrnné pečivo můžeme konzumovat jen tak, nebo ji podávat jako přílohu.