Domácí burritos s jogurtovou salsou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

omáčka
2 stroužky česnek
1 svazeček bylinky
1 kelímek bílý jogurt
těsto
4 lžíce olej
1 lžička sůl
0 hrnků mléko
2 hrnky hladká mouka
3 lžičky kypřící prášek do pečiva
směs
2 lžíce olej
1 ks cibule
3 ks rajče
1 hrnek rajčatový protlak
1 konzerva fazole
200 g mleté maso
náplň
1 ks rajče
salát
tvrdý sýr
podle chuti
koření
chilli koření

Postup přípravy receptu

  1. Promícháme hladkou mouku (může být kukuřičná), prášek do pečiva a sůl. Přidáme olej, mléko a rukama zpracujeme na lepkavé těsto. Těsto necháme 10 minut odležet.

  2. Vál posypeme moukou, přendáme těsto, hněteme a zapracováváme více mouky. Pozor, cílem není tvrdé, nýbrž měkké a vláčné těsto, které se však nelepí. Takto zpracované těsto necháme odpočinout alespoň 20 minut. Poté odkrajujeme koule velikosti golfového míčku, které rozválíme na tenké kulaté pláty velikosti naší pánve.

  3. Pláty přendáme na rozehřátou suchou pánev bez oleje! Po nějaké době koukneme na opékanou stranu. Cílem je světlá tortilla s nahnědlými oky. Tortillu opečeme vždy z obou stran. Placka se může nafukovat, ale to je v pořádku. Nic netřeba propichovat, pára je navíc horká a mohli bychom se spálit.

  4. Opečené placky dáme bokem na později. Uděláme-li placky menší, můžeme si udělat domácí soft tacos a z nich lze další úpravou v troubě vyrobit i hard taco shells.

  5. Rajčata opláchneme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.

  6. Na náplň v oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, na ní opražíme mleté maso nebo malé kousky kuřecího masa. Osolíme a okořeníme podle chuti - majoránka, oregano, provensálské koření. Jakmile je maso osmaženo, přihodíme kostičky rajčat a omyté fazole bez láku. Chvíli dusíme, přidáme hrnek rajčatového protlaku a chilli nebo půlku chilli papričky. Vaříme, dokud se neodpaří tolik vody, aby nám ze všeho vznikla hustá netekutá směs (spíš taková hrubá pasta).

  7. Na jogurtovou salsu smícháme bílý jogurt, dva prolisované stroužky česneku, sůl a čerstvé bylinky. Vyhnula bych se pažitce, spíše použijeme bazalku a majoránku, ale například i kopr, opět se řídíme vlastní chutí.

  8. Čerstvé rajče nakrájíme na kostky, salát natrháme na menší kusy a sýr nastrouháme nahrubo. Někdy se do burritos přidává také rýže, pak je výborné do rýže přimíchat trochu limetové šťávy. Rýže se dává mezi fazolovou směs a zeleninu.

  9. Každý si může své burritos sestavit sám. Na střed tortilly dáme trochu fazolové směsi, přidáme salsu z jogurtu, posypeme sýrem podle chuti, přidáme zeleninu, odvážlivci si mohou přisypat ještě trochu chilli nebo vše zakápnout tabascem. Tortillu zabalíme. Pozor, neplňte tortilly úplně horkou směsí, ať se nespálíte!

  10. Domácí burritos s jogurtovou salsou podáváme podle chuti při různých příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!