Court-bouillon s bílým vínem recept
Apetit Recepty marinádaSuroviny na recept
- 0,5 lžiček sůl 1 ks cibule 0,5 l voda 1 - 2 ks mrkev 2 - 4 ks hřebíček 2 - 3 ks bobkový list 3 - 6 kuliček nové koření 0,25 l bílé víno 2 - 4 snítky petrželová nať 1 svazeček bouquet garni 1 lžíce bílý vinný ocet 1 řapík řapíkatý celer 1 špetka drcený barevný pepř
Postup Court-bouillon s bílým vínem
Postup přípravy receptu
-
Court-bouillon je vývar používaný hlavně při pošírování a pro pro rychlé vaření potravin jako jsou ryby, mořské plody, jemné maso, ale i vejce nebo zelenina. Existuje mnoho variant, dnes připravíme court-bouillon s bílým vínem
Do hrnce dáme lehce osolenou studenou vodu, do ní několik koleček mrkve, rozpůlenou omytou (neoloupanou) cibuli s vetknutým hřebíčkem, bouquet garni, bobkový list, pár kuliček nového koření, kousek řapíkatého celeru a petrželové natě, završíme lžící vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Potom přidáme bílé víno a znovu několik minut povaříme. Nakonec přidáme drcený pepř, ještě podle potřeby sůl a opět povaříme
Tímto je court-bouillon hotov a můžeme jej použít následně pro vaření, například pošírování ryb, zeleniny nebo vajec. Court-bouillon není vhodný jako polévka, slouží k přípravě pokrmů a po použití se dál neupotřebí
Vývar je velmi silný a aromatický, poměr udaný u ingrediencí je pro malé množství vývaru, ale je ho možné před dalším použitím naředit vodou. Případně můžeme uvařit větší množství, pokud budeme dejme tomu pošírovat větší rybu v celku, potom dáme třeba dvakrát více zeleniny, octa i vína, ale kořením již trochu šetříme
Variant Court-bouillonu se dělá nepřeberné množství a přidáním nějaké vhodné ingredience určitě nic nezkazíme, stejně jako když vynecháme nějakou jinou. Tento recept je ovšem vyzkoušený několikrát a pokaždé, když přijde žena do kuchyně, obdivuje, jak to tady krásně voní.