Court-bouillon s bílým vínem recept

Apetit Recepty marináda

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
1 ks cibule
0,5 l voda
1 - 2 ks mrkev
2 - 4 ks hřebíček
2 - 3 ks bobkový list
3 - 6 kuliček nové koření
0,25 l bílé víno
2 - 4 snítky petrželová nať
1 svazeček bouquet garni
1 lžíce bílý vinný ocet
1 řapík řapíkatý celer
1 špetka drcený barevný pepř

Postup přípravy receptu

  1. Court-bouillon je vývar používaný hlavně při pošírování a pro pro rychlé vaření potravin jako jsou ryby, mořské plody, jemné maso, ale i vejce nebo zelenina. Existuje mnoho variant, dnes připravíme court-bouillon s bílým vínem

  2. Do hrnce dáme lehce osolenou studenou vodu, do ní několik koleček mrkve, rozpůlenou omytou (neoloupanou) cibuli s vetknutým hřebíčkem, bouquet garni, bobkový list, pár kuliček nového koření, kousek řapíkatého celeru a petrželové natě, završíme lžící vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Potom přidáme bílé víno a znovu několik minut povaříme. Nakonec přidáme drcený pepř, ještě podle potřeby sůl a opět povaříme

  3. Tímto je court-bouillon hotov a můžeme jej použít následně pro vaření, například pošírování ryb, zeleniny nebo vajec. Court-bouillon není vhodný jako polévka, slouží k přípravě pokrmů a po použití se dál neupotřebí

  4. Vývar je velmi silný a aromatický, poměr udaný u ingrediencí je pro malé množství vývaru, ale je ho možné před dalším použitím naředit vodou. Případně můžeme uvařit větší množství, pokud budeme dejme tomu pošírovat větší rybu v celku, potom dáme třeba dvakrát více zeleniny, octa i vína, ale kořením již trochu šetříme

  5. Variant Court-bouillonu se dělá nepřeberné množství a přidáním nějaké vhodné ingredience určitě nic nezkazíme, stejně jako když vynecháme nějakou jinou. Tento recept je ovšem vyzkoušený několikrát a pokaždé, když přijde žena do kuchyně, obdivuje, jak to tady krásně voní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!