Čokoládový nenáročný dortík recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
250 g cukr
3 ks vejce
250 g máslo
8 g prášek do pečiva
1 lžička vanilka
100 ml podmáslí
220 g hladká mouka
30 g kakaový prášek
1 lžíce instantní káva
200 g tmavá hořká kvalitní čokoláda
poleva
250 ml smetana ke šlehání
250 g tmavá čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu nenáročného čokoládového dortíku necháme ve vodní lázni rozpustit nalámanou čokoládu. Jakmile se čokoláda dobře rozpustí, přidáme nakrájené máslo, vanilku, kávu a za stálého míchání dobře rozpustíme. Připravenou čokoládovou hmotu necháme vychladnout.

  2. Do vychlazené čokoládové hmoty elektrickým šlehačem vmícháme rozkvedlané vejce, cukr a podmáslí. Do vyšlehané čokolády postupně přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Ručně velmi jemně promícháme.

  3. Čokoládové těsto nalijeme do formy o průměru 22 cm vyložené papírem nebo vymazané a vysypané. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 60 minut. Zda je dortík upečen vyzkoušíme nejlépe vpichem špejlí. Upečený dort necháme na mřížce vychladnout.

  4. Můžeme si i na dort připravit polevu. Smetanu přivedeme k varu a odstavíme. Ihned vmícháme nastrouhanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Čokoládovou polevu necháme vychladnout a nalijeme širší formy, kterou uložíme do lednice.Čokoládovou polevu občas promícháme a jakmile vidíme, že je hustší, nenáročný čokoládový dortík můžeme polevou potřít.

  5. Čokoládový nenáročný dortík můžeme vyzdobit podle fantazie. Korpus můžeme i rozříznout a potírat různými krémy. Viz třeba moje krémy, zejména krém Recepty > příloha k moučníku > Kávový krém - pasticcera

  6. Kávový krém - pasticcera" target="_blank">kávový krém Pasticcera. Záleží však na nás, co nám chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!