Čokoládový koláč s třešněmi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g třešně
těsto
100 g cukr
1 špetka sůl
5 ks vejce
1 balíček vanilkový cukr
100 g hořká čokoláda
125 g změklé máslo
150 g madle
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Třešně omyjeme a vypeckujeme (můžeme použít i višně). Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme je a nasekáme najemno.

  2. Čokoládu nastrouháme na jemném struhadle. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do krému, postupně do krému zašleháme žloutky. Poté vmícháme nastrouhanou čokoládu. Nakonec do těsta lehce zamícháme sníh a nasekané mandle.

  3. Hotové těsto narovnáme do formy a pokryjeme ho třešněmi. Formu vložíme do mírně vyhřáté trouby a zvolna pečeme zhruba hodinu a deset minut. Po upečení vypneme troubu a koláč necháme ještě asi deset minut dojít.

  4. Hotový koláč krájíme na kousky a sypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!