Čokoládový koláč s třešněmi recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 g třešně těsto 100 g cukr 1 špetka sůl 5 ks vejce 1 balíček vanilkový cukr 100 g hořká čokoláda 125 g změklé máslo 150 g madle na ozdobu cukr moučka podle potřeby hrubá mouka na vysypání máslo na vymazání
Postup Čokoládový koláč s třešněmi recept
Postup přípravy receptu
-
Třešně omyjeme a vypeckujeme (můžeme použít i višně). Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme je a nasekáme najemno.
Čokoládu nastrouháme na jemném struhadle. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do krému, postupně do krému zašleháme žloutky. Poté vmícháme nastrouhanou čokoládu. Nakonec do těsta lehce zamícháme sníh a nasekané mandle.
Hotové těsto narovnáme do formy a pokryjeme ho třešněmi. Formu vložíme do mírně vyhřáté trouby a zvolna pečeme zhruba hodinu a deset minut. Po upečení vypneme troubu a koláč necháme ještě asi deset minut dojít.
Hotový koláč krájíme na kousky a sypeme moučkovým cukrem.