Čokoládový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 dl likér z rybízu 500 g červený rybíz (jiné ovoce) těsto 4 ks vejce 100 g máslo 3 lžíce kakao 100 g mouka 140 g čokoláda 2 lžičky prášek do pečiva 125 g cukr moučka 100 g mleté vlašské ořechy na ozdobu 2 lžíce cukr moučka krém 1 lžíce vanilkový cukr 200 ml smetana ke šlehání
Postup Čokoládový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků. Máslo necháme změknout. Mouku smícháme s kakaem a práškem a prosejeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Máslo spolu s cukrem utřeme do pěny. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Po částech do ní vmícháme máslovou hmotu. Přimícháme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také opatrně vmícháme do čokoládové hmoty. Nakonec přimícháme mouku.
Těsto opatrně vlijeme do připravené formy, urovnáme a pečeme 40 minut. Upečený koláč necháme vychladit.
Mezitím si přebereme, omyjeme a necháme okapat rybíz.
Z koláče odřízneme menší část vrchního dílu - placku, kterou v míse rozdrobíme. Zbytek korpusu - spodek - pokapeme likérem, posypeme jej rybízem a pocukrujeme.
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha a rozetřeme na rybíz. Nakonec vše zasypeme drobečky z části koláče a ozdobíme moučkovým cukrem.
Koláč necháme vychladit a můžeme podávat.