Čokoládový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 dl likér z rybízu
500 g červený rybíz (jiné ovoce)
těsto
4 ks vejce
100 g máslo
3 lžíce kakao
100 g mouka
140 g čokoláda
2 lžičky prášek do pečiva
125 g cukr moučka
100 g mleté vlašské ořechy
na ozdobu
2 lžíce cukr moučka
krém
1 lžíce vanilkový cukr
200 ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Máslo necháme změknout. Mouku smícháme s kakaem a práškem a prosejeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

  2. Máslo spolu s cukrem utřeme do pěny. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Po částech do ní vmícháme máslovou hmotu. Přimícháme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také opatrně vmícháme do čokoládové hmoty. Nakonec přimícháme mouku.

  3. Těsto opatrně vlijeme do připravené formy, urovnáme a pečeme 40 minut. Upečený koláč necháme vychladit.

  4. Mezitím si přebereme, omyjeme a necháme okapat rybíz.

  5. Z koláče odřízneme menší část vrchního dílu - placku, kterou v míse rozdrobíme. Zbytek korpusu - spodek - pokapeme likérem, posypeme jej rybízem a pocukrujeme.

  6. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem dotuha a rozetřeme na rybíz. Nakonec vše zasypeme drobečky z části koláče a ozdobíme moučkovým cukrem.

  7. Koláč necháme vychladit a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!