Čokoládový dort podle italského receptu

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

3 ks vejce
250 g máslo
250 g čokoláda na vaření
220 g hladká mouka
30 g kakaový prášek
8 g kypřící prášek do pečiva
1 lžička instantní káva
1 lžička vanilkový extrakt
100 ml mléko plnotučné
200 g čokoláda - alespoň 60%
250 g cukr - krupice
250 ml trvanlivá šlehačka v krabičce

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma

  2. Vzniklou čokoládovou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout

  3. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášt šlehačem do těsta zašleháme

  4. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme

  5. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy

  6. Dortovou formu s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 60 minut

  7. Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!