Čokoládové dortíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 g cukr
140 g máslo
10 g kakao
1 špetka mletá skořice
210 g hladká mouka
40 g mleté ořechy
krém
2 lžíce cukr
60 g máslo
150 g čokoláda na vaření
200 ml smetana ke šlehání
podle chuti
vanilka
citronová kůra
na potření
rybízový džem
rozpuštěná čokoláda
na ozdobu
vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku, přidáme kakao, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku či vanilkový cukr, mleté ořechy a skořici. Promícháme a potom do směsi na hrubém struhadle nastrouháme studené máslo. Rychle zaděláme velmi tuhé těsto a necháme odležet v chladu pár hodin, ale klidně i déle.

  2. Těsto postupně vyvalujeme na plát silný asi 2 - 3 mm a vykrajujeme drobnější tvary. Pracujeme rychle, aby těsto nezteplalo. Rovnáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 3 - 4 minuty při 200 - 220 °C. Jakmile okraje cukroví začnou jemně tmavnout, ihned vyndáme a přeložíme z plechu na rovnou plochu. Krémem plníme až těsně před Vánoci.

  3. Na pařížský krém v kastrůlku zahřejeme smetanu ke šlehání asi na 50 °C a rozpustíme v ní dohladka čokoládu rozlámanou na dílky. Kvalita čokolády je důležitá. Pokud použijeme lepší čokoládu, bude výsledek skvělý. Směs necháme řádně vychladit.

  4. Ve šlehači utřeme máslo s cukrem dohladka a potom postupně po lžících všleháme vychlazenou čokoládovou hmotu. Hmota a máslo by měly mít stejnou teplotu, jinak hrozí, že se máslo srazí. Pokud se tak stane, vše opět zahřejeme, utřeme, vychladíme a ušleháme.

  5. Polovinu upečených tvarů tence potřeme pikantním džemem. Doporučuji kvalitní či domácí rybízový. Na druhou polovinu kápneme rozpuštěnou čokoládu a přilepíme půlku vlašského ořechu.

  6. Slepujeme pařížským krémem, nejlépe dortovou zdobičkou a na krému nešetříme. Čokoládové dortíčky je třeba pečlivě uchovávat v chladu. Takto vydrží klidně čtrnáct dní. Po přinesení na stůl vám, ale určitě zteplat nestihnou.

  7. Čokoládové dortíčky servírujeme na sváteční stůl jako lahodné cukroví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!