Čočkový guláš recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce ocet
2 - 3 ks cibule
1 lžíce sádlo
voda
120 g čočka
2 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
5 ks sterilované okurky
1 lžíce mletá sladká paprika
500 g buřt

Postup přípravy receptu

  1. Čočku předem namočíme asi na 2 hodiny a potom ji uvaříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Buřty oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Můžeme použít párky nebo točený salám. Sterilované okurky nakrájíme na kostičky

  2. Na lžíci sádla dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli s jednou lžící soli. Zasypeme paprikou, zamícháme, ihned zastříkneme octem a vsypeme nakrájené buřty. Zalijeme vodou nebo vývarem z čočky a vaříme 20 minut. Potom vmícháme zakysanou smetanu rozkvedlanou s hladkou moukou a vaříme dalších 20 minut. Nakonec vmícháme uvařenou čočku a vše necháme projít varem. Podle potřeby guláš osolíme a okyselíme

  3. Čočkový guláš podáváme ozdobený nakrájenou kyselou okurkou a s čerstvým chlebem. V originálním receptu se počítá jeden buřt a jedna okurka na strávníka. Recept byl původně pro 21 lidí, trochu jsem ubrala z množství surovin.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!