Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 ks cibule 500 ml voda 1 lžíce sladká paprika citronová šťáva sezamový olej 200 g sušená cizrna 1 ks pór mořská sůl 250 ml sójová smetana granulovaný biobujón
Postup Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Propláchnutou cizrnu namočíme na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijeme a použijeme novou. Tím se zbavíme většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložíme do papiňáku, zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíme přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďeme k varu, přidáme trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přivedeme k varu. Nesolíme. Po uvedení do varu natlakujeme a vaříme cca 35?40 min. Bez tlakového hrnce vaříme do změknutí cca 1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu scedíme a vývar si necháme na omáčku
Ve větším kastrolu orestujeme cibulku na sezamovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Pozor, papriku nerestujeme dlouho, aby nezhořkla. Přilijeme vývar a povaříme doměkka
Mezitím si rozmixujeme polovinu cizrny na hustou kaši s troškou cizrnového vývaru. Zvládne to i ruční ponorný mixér. Tím máme připravené skvělé zahušťovadlo
V hrnci, ve kterém jsme vařili cibulku, ji ponorným mixérem také rozmixujeme. Přidáme do hrnce rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny. Přidáme pórek a krátce povaříme
Pokud chceme opravdu krémovou chuť, přilijeme sójovou smetanu, která je k luštěninám lépe stravitelná než živočišná smetana. Cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou dochutíme citrónovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem
Cizrnu na paprice se smetanovou omáčkou servírujeme s celozrnnými těstovinami nebo opečenými jahelnými či kukuřičnými knedlíky, které se dají koupit ve většině bioprodejnách již hotové. Jinou, ale také skvělou chuť dodá omáčce tahini, trochu česneku a citrónové šťávy
Tento i další skvělé recepty s fotografiemi naleznete v kuchařské knize roku 2006 - Biokuchařka od Hanky Zemanové.