Citronová granita recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

700 ml voda
100 g cukr krupice
4 ks velký citron
snítka máty
vydlabaný citron

Postup přípravy receptu

  1. Důkladně si omyjeme citrony. Z jednoho si oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních si ji ostrouháme

  2. Celé citrony si na prkénku pomačkáme a pak z nich vymačkáme 125ml šťávy. Tu pak smícháme s nastrouhanou kůrou a necháme uležet

  3. Proužky citronové kůry, cukr a vodu dáme do hrnce a začneme za stálého míchání zahřívat, dokud se cukr nerozpustí. Potom vaříme bez míchání cca 4 minuty. Přitom navlhčeným stětcem na pečivo stíráme sirup, který se nám uchytává na stěnách hrnce. Po oněch 4 minutách necháme sirup vychladnout

  4. Ze sirupu vyndáme proužky kůry a vmícháme do něj citrnovou šťávu s nastrouhanou kůrou. Umícháný sirup přelijeme do vhodné nádoby a zmrazíme. Takováto granita vydrží v mrazničce až 3 měsíce

  5. Těsně před podáváním překlopíme nádobu s granitou na prkénko a přiložíme na nádobu utěrku namočenou v horké vodě. Nádobu zahřejeme a granita nám vypadne. Pokud se nevyklopí, postup opakujeme

  6. Granitu nakrájíme na kusy a krátce rozmixujeme. Ihned podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Zdobíme snítky máty

  7. Zdroj: Slovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!