Čirý zeleninový vývar recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce olej sůl petrželka 1 snítka tymián 2 voda 1 ks šalotka 5 kuliček pepř celý 2 ks velká mrkev 2 ks celerová nať 1 list malý bobkový list 1 ks kořen petržele 1 ks tenký pór 1 snítka ligurček
Postup Čirý zeleninový vývar recept
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a petržel očistíme, z póru odřízneme kořeny a zelený konec a umyjeme spolu s celerovými stonky. Zeleninu a neoloupanou šalotku nakrájíme na kousky a na horkém oleji opražíme. Osolíme, přidáme bylinky, koření a zalijeme vodou. Na silném ohni uvedeme do varu, potom teplotu snížíme a pomaly vaříme asi 45 minut. Výva přecedíme, ale nevytláčíme.
Tip
Takto připravený vývar je ideální základ pro mnoho polévkových receptů. Oplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamraziť. Tak máme vždy připravený lahodný aromatický vývar. Pokud vývar se zeleninou rozmixujeme, získáme výbornou zeleninovou polévku, kterou můžeme zjemnit smetanou nebo olivovým olejem.