Čirý zeleninový vývar recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce olej
sůl
petrželka
1 snítka tymián
2 voda
1 ks šalotka
5 kuliček pepř celý
2 ks velká mrkev
2 ks celerová nať
1 list malý bobkový list
1 ks kořen petržele
1 ks tenký pór
1 snítka ligurček

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a petržel očistíme, z póru odřízneme kořeny a zelený konec a umyjeme spolu s celerovými stonky. Zeleninu a neoloupanou šalotku nakrájíme na kousky a na horkém oleji opražíme. Osolíme, přidáme bylinky, koření a zalijeme vodou. Na silném ohni uvedeme do varu, potom teplotu snížíme a pomaly vaříme asi 45 minut. Výva přecedíme, ale nevytláčíme.

  2. Tip

  3. Takto připravený vývar je ideální základ pro mnoho polévkových receptů. Oplatí se uvařit hned větší množství a po porcích zamraziť. Tak máme vždy připravený lahodný aromatický vývar. Pokud vývar se zeleninou rozmixujeme, získáme výbornou zeleninovou polévku, kterou můžeme zjemnit smetanou nebo olivovým olejem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!