Chutný bramborový báč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
10 stroužků česnek
200 ml olej
1-2 lžičky sůl
1 ks vejce
500 ml mléko
1 lžička majoránka
50 g droždí
500 g polohrubá mouka
200 g vařené brambory
0 lžiček mletý černý pepř
na potření
sádlo
podle potřeby
strouhanka na vysypání
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Středně velké brambory uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno nebo utřeme.

  2. Z polohrubé mouky, droždí rozmíchaného ve vlažném mléce, vejce, oleje, majoránky, hodně česneku, mletého pepře a soli podle chuti. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zamícháme nastrouhané brambory. Těsto necháme vykynout, čím déle, tím lépe.

  3. Těsto nalijeme na předem olejem vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech.

  4. Bramborový báč pečeme dozlatova asi 45 - 55 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pozor, při vyndavání nebouchněte s plechem, báč by se mohl srazit. Závěrem potřeme hotový báč rozpuštěným sádlem, jinak je suchý.

  5. Chutný bramborový báč podáváme ihned jako hlavní chod na stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!