Chutný bramborový báč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
10 stroužků česnek
200 ml olej
1-2 lžičky sůl
1 ks vejce
500 ml mléko
1 lžička majoránka
50 g droždí
500 g polohrubá mouka
200 g vařené brambory
0 lžiček mletý černý pepř
na potření
sádlo
podle potřeby
strouhanka na vysypání
olej na vymazání
Postup Chutný bramborový báč recept
Postup přípravy receptu
-
Středně velké brambory uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno nebo utřeme.
Z polohrubé mouky, droždí rozmíchaného ve vlažném mléce, vejce, oleje, majoránky, hodně česneku, mletého pepře a soli podle chuti. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zamícháme nastrouhané brambory. Těsto necháme vykynout, čím déle, tím lépe.
Těsto nalijeme na předem olejem vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech.
Bramborový báč pečeme dozlatova asi 45 - 55 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pozor, při vyndavání nebouchněte s plechem, báč by se mohl srazit. Závěrem potřeme hotový báč rozpuštěným sádlem, jinak je suchý.
Chutný bramborový báč podáváme ihned jako hlavní chod na stůl.