Chutný bramborový báč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 10 stroužků česnek 200 ml olej 1-2 lžičky sůl 1 ks vejce 500 ml mléko 1 lžička majoránka 50 g droždí 500 g polohrubá mouka 200 g vařené brambory 0 lžiček mletý černý pepř na potření sádlo podle potřeby strouhanka na vysypání olej na vymazání
Postup Chutný bramborový báč recept
Postup přípravy receptu
-
Středně velké brambory uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno nebo utřeme.
Z polohrubé mouky, droždí rozmíchaného ve vlažném mléce, vejce, oleje, majoránky, hodně česneku, mletého pepře a soli podle chuti. Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zamícháme nastrouhané brambory. Těsto necháme vykynout, čím déle, tím lépe.
Těsto nalijeme na předem olejem vymazaný a strouhankou vysypaný hluboký plech.
Bramborový báč pečeme dozlatova asi 45 - 55 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pozor, při vyndavání nebouchněte s plechem, báč by se mohl srazit. Závěrem potřeme hotový báč rozpuštěným sádlem, jinak je suchý.
Chutný bramborový báč podáváme ihned jako hlavní chod na stůl.