Chlebovo-zeleninové bramboráčky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 lžíce olej 0,5 lžiček sůl 1 ks vejce 7 ks žampiony 1 špetka mletý pepř 5 lžic hladká mouka 1 ks větší cibule olej na smažení 4 řapíky řapíkatý celer 300 ml zeleninový bujon 400 g starší chléb 3 lžíce čerstvá pažitka 150 g gazdovská slanina 0,5 ks masitá červená paprika 0,5 ks masitá žlutá paprika
Postup Chlebovo-zeleninové bramboráčky
Postup přípravy receptu
-
Chleba nakrájíme na kostky, zalijeme bujonem a necháme vsáknout. Mezitím si očistíme všechnu zeleninu. Cibuli a papriky nakrájíme nadrobno, řapíky na jemná půlkolečka a žampiony na menší plátky
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a vložíme do hrnce s rozehřátým olejem na chvíli osmažit. Přidáme cibuli a cca 3 minutky restujeme. Poté přidáme zbývající nakrájenou zeleninu, lehce opepříme, promícháme, pod pokličkou na mírném plameni dusíme 10 minut a necháme trochu zchladnout. Do bujonem nasáklého chleba přidáme mouku, vejce, česnek, pažitku a sůl a pořádně promícháme. Dále přidáme mírně zchladlou podušenou směs, znova vše promícháme
Lžící tvarujeme do rozehřátého oleje na pánvi menší placičky, které po obou stranách smažíme do zlatavé barvy
Chlebovo-zeleninové bramboráčky podáváme se zeleninovou oblohou. Jsou dobré i s křenovým dipem, který si připravíme promícháním 3 polévkových lžic hořčičné omáčky s pepřem, přidáme 2 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce nastrouhaného křenu a 5 lžic sladké 12% smetany
Každou placičku politou dipem dozdobíme křenovou čepičkou. Z receptu nám vyjde 20 ks chlebovo-zeleninových bramboráčků.