Chléb od tety Věry recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 2 hrnky voda 1,5 hrnek hladká mouka 1,5 hrnek polohrubá mouka 2 lžičky drcený kmín 1 lžička mletá sladká paprika 100 g žitný kvásek 1 hrnek mouka na domácí chléb
Postup Chléb od tety Věry
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme hladkou, polohrubou a mouku na domácí chléb. Přidáme sůl, kmín, papriku. Promícháme, uděláme důlek a do něj vlijeme kvásek a vodu, vše řádně smícháme, přikryjeme a necháme kynout 18 hodin. Po 12 hodinách těsto v míse jen promícháme a necháme kynout dál
Půl hodiny před pečením dáme do trouby hrnec s poklicí a zapneme troubu na vysokou teplotu. Doporučuji si předem vystřihnout z pečícího papíru kolo o průměru velikosti dna hrnce. Předejdeme tak případnému připečení a máme jistotu, že chléb z hrnce lehce vyklopíme. Po nahřátí sundáme poklici, vložíme papír a pomocí stěrky vlijeme těsto, zakryjeme poklicí a necháme půl hodiny péct. Pak odkryjeme, dolů do trouby můžeme dát kastrůlek s vodou a chléb dopečeme. Můžeme i trochu snížit teplotu z 250 °C na 220 - 200 °C. Trvá to podle teploty 20 - 30 minut
Upečený chléb od tety Věry necháme na mřížce vychladnout. Má skvělou chuť, křupavou kůrčičku a provoní celý byt
Celá práce se vejde do 10 minut bez kynutí. Pokud je těsto vykynuté, můžeme chléb od tety Věry péct i dříve (14 hodin). Trochu mi vadilo při tom překládání těsta na pomoučněném vále, že někdy po upečení byly na řezu chleba znát stopy mouky. Takto je recept jednodušší a chlebíček na řezu perfektní.