Čertíkovy kořeněné perníčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

60 g máslo
1 lžíce kakao
1 - 2 ks žloutek
1 ks bílek
8 ks hřebíček
1/4 lžičky zázvor
250 g cukr moučka
150 g cukr moučka
1 ks badyán
1/4 lžičky anýz
5 kuliček nové koření
1 lžička mletá skořice
650 g hladká mouka
vlažná voda
1 lžička jedlá soda
1 ks skořicový cukr
potravinářské barvivo
3 ks vejce (L)
3 lžíce včelí med

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré koření najemno utlučeme v hmoždíři a spolu s kakaem a sodou promícháme s moukou. Máslo necháme při pokojové teplotě "povolit". Cukr smícháme se skořicovým cukrem

  2. Na vál vysypeme mouku, na ni cukr a v sypké hmotě uděláme důlek. Do důlku vyklepneme vajíčka, pokud máme malá, dáme 4 vejce. Přidáme rozměklé máslo a vlažný tekutý med. Čistýma rukama veškeré ingredience zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Těsto uložíme v mikrotenovém sáčku do chladničky, kde ho necháme přes noc "rozvonět"

  3. Těsto po částech rozválíme na lehce pomoučněném vále na plát asi 4 mm silný a formičkami vypichujeme rozličné vánoční tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem

  4. Čertíkovy kořeněné perníčky pečeme v předehřáté troubě na 165 °C do zezlátnutí. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou, aby se krásně leskly. Teplé perníčky sundáme z plechu a necháme nejlépe do druhého dne odležet

  5. Připravíme si bílkovou polevu a perníčky ozdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dobře zaschnout. Čertíkovy kořeněné perníčky skladujeme v suchu, chladnu a temnu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!