Celozrnné muffiny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
0.4 hrnku mléko
0.4 hrnku slunečnicový olej
1 kelímek kysaná smetana
1 balíček vanilkový cukr
50 g hořká čokoláda
0.5 balíčku kypřící prášek
0.4 hrnku celozrnná pšeničná mouka
0.4 hrnku třtinový cukr
0.4 hrnku sójová mouka
1 hrst jemné ovesné vločky
2 lžíce otruby
0.4 hrnku celozrnná ovesná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si formu na muffiny, kterou vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme a vysypeme polohrubou moukou.

  2. Smícháme sójovou, celozrnnou pšeničnou a ovesnou mouku. Poměry je možno měnit podle momentální dostupnosti, případně i nějakou vynechat. Doporučuji však nevynechávat úplně celozrnnou pšeničnou. Přidáme hrst ovesných vloček. Pokud jsme nesehnali jemné ovesné vločky, tak je pomeleme nebo rozmixujeme. Dáme asi dvě lžíce otrub. Dále přidáme třtinový cukr podle chuti, nejvíce však třetinu hrnku. Vmícháme půl sáčku prášku do pečiva a vanilkový cukr.

  3. Do směsi vlijeme třetinu hrnku mléka a třetinu hrnku oleje, přidáme celé vajíčko a necelý kelímek kysané smetany. Těsto umícháme metličkou, má kašovitou konzistenci, asi jako na bábovku. Do těsta nastrouháme 50g hořké čokolády, znovu umícháme. Naplníme jednotlivé formičky asi do tří čtvrtin.

  4. Celozrnné muffiny pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 17 minut podle velikosti muffinů.

  5. Celozrnné muffiny jíme, když máme chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!