Bulharská Ikra recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1/2 lžičky sůl 4 ks paprika 1 ks lilek 2 lžíce extra panenský olivový olej
Postup Bulharská Ikra
Postup přípravy receptu
-
Vybereme 4 rovné a pravidelné papriky, mohou být zelené, bílé i červené. Nejlepší jsou přímo ze zahrady od domácího pěstitele
Na sporáku rozpálíme litinovou plotýnku a papriky na ní opékáme za neustálého občasného otáčení, až slupka zčerná. Tu pak z paprik oloupeme a včetně jádřinců vyhodíme
Následně na plotýnce necháme opékat středně velký lilek. Do slupky uděláme 2 - 3 malé dírky, aby měla pára kudy unikat, jinak hrozí prasknutí lilku a vyšplouchnutí horkého obsahu. Jakmile lilek uvnitř změkne a uvaří se, můžeme ho opatrně otevřít seshora. Přebytečnou vodu necháme odpařit, až vznikne hustší hmota
Lilek pak přidáme k upečeným a oloupaným paprikám. Šťouchadlem na brambory s malými otvory hmotu rozšťoucháme, osolíme podle chuti, přidáme prolisovaný česnek a olivový olej. Dobře promícháme a servírujeme
Bulharská Ikra chutná s chlebem a zeleninou. Tato pomazánka je výborná teplá i studená, dá se použít i jako příloha a chuťovka k jídlům. Ikra je vhodná jako levná, sytá a chutná svačinka i pro vegetariány a vegany.