Bulharská Ikra recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1/2 lžičky sůl
4 ks paprika
1 ks lilek
2 lžíce extra panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Vybereme 4 rovné a pravidelné papriky, mohou být zelené, bílé i červené. Nejlepší jsou přímo ze zahrady od domácího pěstitele

  2. Na sporáku rozpálíme litinovou plotýnku a papriky na ní opékáme za neustálého občasného otáčení, až slupka zčerná. Tu pak z paprik oloupeme a včetně jádřinců vyhodíme

  3. Následně na plotýnce necháme opékat středně velký lilek. Do slupky uděláme 2 - 3 malé dírky, aby měla pára kudy unikat, jinak hrozí prasknutí lilku a vyšplouchnutí horkého obsahu. Jakmile lilek uvnitř změkne a uvaří se, můžeme ho opatrně otevřít seshora. Přebytečnou vodu necháme odpařit, až vznikne hustší hmota

  4. Lilek pak přidáme k upečeným a oloupaným paprikám. Šťouchadlem na brambory s malými otvory hmotu rozšťoucháme, osolíme podle chuti, přidáme prolisovaný česnek a olivový olej. Dobře promícháme a servírujeme

  5. Bulharská Ikra chutná s chlebem a zeleninou. Tato pomazánka je výborná teplá i studená, dá se použít i jako příloha a chuťovka k jídlům. Ikra je vhodná jako levná, sytá a chutná svačinka i pro vegetariány a vegany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!