Brdské perníčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

4 ks vejce
1 ks vejce
bílek
100 g med
200 g cukr moučka
cukr moučka
650 g hladká mouka
citronová šťáva
1 lžička jedlá soda
1 lžička perníkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Med rozpustíme s máslem (nesmí se vařit, jen prohřát) a mícháním spojíme. V míse utřeme vejce a cukr, přidáme rozpuštěné suroviny, koření, jedlou sodu a mouku. Těsto necháme odležet v lednici minimálně 1/2 hodinu. Lépe se s ním potom pracuje, ale jde to i bez odležení

  2. Těsto vyválíme na plát (ne úplně tenký) a z vyváleného plátu vykrajujeme různé tvary, které pomažeme rozšlehaným vejcem. Perníčky pečeme v předehřáté troubě při 150 °C. Perníčky v troubě vyskočí do výšky

  3. Brdské perníčky zdobíme bílkovou polevou (prosátý cukr moučka, bílek, citron), kterou lze i obarvit potravinářským barvivem. O Velikonocích dávám červené barvivo do vejce na potírání a zdobím bíle

  4. Brdské perníčky jsou ihned měkké a musí být skladovány zavřené. Pokud je necháme dlouho na vzduchu, tak za 1,5 dne ztvrdnou. Perníčky mám v plastové misce s víkem, vyndavám jen k jídlu a ještě nám na stole nikdy neztvrdly.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!