Bramborovo-pivní chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžíce sůl
2 ks brambory
1 ks cibule
0,5 l pivo
1 kg hladká mouka
100 g anglická slanina
2 lžičky drcený kmín
1 balíček sušené kvasnice

Postup přípravy receptu

  1. Začneme tím, že si uvaříme a oloupeme dvě brambory. Potom brambory nastrouháme na jemno. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno. Jednu menší cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a trošku orestujeme na pánvi s nakrájenou slaninou

  2. V míse smícháme hladkou mouku, sušené droždí, drcený kmín, sůl, cukr, vlažné pivo, osmaženou cibuli se slaninou, nastrouhané brambory a pořádně vyhněteme ve vláčné těsto. Pokud nemáme sušené kvasnice, můžeme použít kostku čerstvého droždí. Z těsta vytvoříme bochánek, který necháme v míse pod utěrkou na teplém místě 1 hodinu kynout

  3. Po hodině těsto na vále vytvarujeme na pěkný bochánek a necháme na pomoučněném plechu ještě půl hodiny kynout. Po vykynutí uděláme ve středu bochánku ostrým nožem malý křížek, ale není nutný

  4. Troubu vyhřejeme na 210 °C. Pecen před vložením do trouby slabě potřeme slanou vodou a potom už jen pečeme. Nejprve 10 minut při 210 °C, potom snížíme teplotu na 175 °C. Pečeme přibližně 1 hodinu. Po vytažení potřeme chléb opět slanou vodou a necháme vychladnout

  5. Bramborovo-pivní chléb podáváme podle chuti k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!