Bramborové šišky s mákem a švestkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks vejce 100 g máslo 1 kg brambory 300 g švestky 100 g cukr moučka 50 g mák 500 g hrubá mouka podle chuti sůl
Postup Bramborové šišky s mákem a švestkami recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory si předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
Mezitím si omyjeme švestky, vypeckujeme, nakrájíme, podlijeme vodou a dusíme jako na povidla. Podle chuti osladíme.
Mák umeleme.
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl a mouku. Zpracujeme na tuhé bramborové těsto (jako na knedlíky). Z těsta vyválíme 4 větší šišky, ty nakrájíme na malé kousky a z nich pak tvoříme malé válečky - šišky. To je oblíbená činnost mých dvou malých dětí.
Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme, než vyplavou, to je asi 1 minutu. Uvařené šišky rozdělíme na talíře, přelijeme švestkovou omáčkou, posypeme mákem (případně cukrem) a přelijeme rozpuštěným máslem.