Bramborové šátečky plněné zelím recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 4 dkg sádlo 30 dkg kysané zelí 15 dkg vepřové škvarky těsto sůl 1 ks vejce kmín 10 dkg krupička 15 dkg hrubá mouka 50 dkg vařené brambory
Postup Bramborové šátečky plněné zelím recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno. Škvarky nasekáme a zelí podle potřeby překrájíme.
Na sádle zpěníme cibuli. Vsypeme škvarky a osmahneme je. Vložíme připravené zelí, přidáme trochu kmínu a sůl a dusíme do poloměkka.
Zatím oloupeme vychladlé uvařené brambory. Nastrouháme je a spolu s ostatními surovinami na těsto zpracujeme. Pracujeme rychle. Těsto rozválíme na placku asi 3 mm silnou. Nakrájíme na čtverce o straně 6 - 8 cm a na ně naklademe náplň. Čtverce přeložíme a na krajích dobře stiskneme. Opatrně je vpouštíme do vařící osolené vody a vaříme, až vyplavou na povrch, což bývá za 6 - 10 minut. Scezené bramborové šátečky podle chuti omastíme máslem, sádlem, nebo rozškvařenou slaninou.
Bramborové šátečky plněné zelím ihned podáváme.