Bramborové pirohy s pažitkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
2 ks vejce
250 ml voda
1 kg polohrubá mouka
náplň
1 lžička sůl
1 kg brambory
1 svazek pažitka
8 kostek tavený sýr
na potření
250 g máslo

Postup přípravy receptu

  1. Do hluboké mísy vysypeme 3/4 polohrubé mouky, přidáme vejce a sůl. Vše spolu smícháme a postupně přiléváme studenou vodu, dokud nevypracujeme těsto. Těsto by se nemělo lepit, aby se nám dobře válelo, takže jestli je těsto lepivé, přisypeme do něj zbylou mouku.

  2. Brambory vaříme ve slupce, dokud nejsou měkké. Brambory oloupeme a v míse rozmačkáme. K bramborám přidáme kostičky taveného sýru, na jemno nasekanou pažitku (čím více, tím lépe) a sůl. Vše ručně smícháme a nádivku máme hotovou. Pokud nemáme pažitku, tak ji nahradíme jarní cibulkou.

  3. Těsto vyválíme na plát asi 0,5 cm silný. Z těsta vykrajujeme kolečka, která naplníme nádivkou a nakonec pořádně zacelíme konce těsta, aby nám směs nevytekla. Pokud nemáme přímo formičky na vykrajování pirohů, poslouží nám hrneček a na zacelení je dobrá vidlička

  4. Když máme pirohy hotové, dáme je vařit do osolené vroucí vody na 10 minut. Pokud jsou pirohy uvařené, vložíme je do hrnce, kde jsme si předem rozpustili celé máslo.

  5. Pirohy podáváme samotné polité rozpuštěným máslem s pažitkou či opečenou cibulkou. Pokud nám druhý den nějaké pirohy zbudou, je dobré si je opéct na pánvi s máslem. Pirohy jsou skvělé i jako příloha, zkuste uvařit k pirohům například špenát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!