Bramborové makové řezy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání
podle potřeby
sůl
nádivka
3 ks vejce
250 ml smetana
100 g cukr moučka
210 g mák
těsto
1 ks vejce
120 g máslo
300 g brambory
1 ks prášek do pečiva
100 g cukr moučka
300 g hladká mouka
na potření
1 ks vejce
podle chuti
mletá skořice
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si uvaříme brambory, které si oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na vál, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva, cukrem a solí. Do mouky rozdrobíme máslo, spojíme s vejcem a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme na tři placky.

  2. Necháme těsto odstát na chvilku a mezitím si připravíme nádivku.

  3. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Jemně umletý mák uvaříme se smetanou a cukrem, přidáme, skořici, citronovou kůru a necháme vychladit. Do nádivky vmícháme žloutky a z bílků sníh.

  4. Na vymaštěný plech dáme první placku těsta a potřeme ji mákem. Pak dáme druhou placku, kterou taky potřeme mákem a přiložíme třetí placku. Povrch potřeme vejcem a pečeme v dobře předehřáté troubě dozlatova.

  5. Upečené bramborové makové řezy nakrájíme na kostky a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!