Bramborové makové řezy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- tuk na vymazání podle potřeby sůl nádivka 3 ks vejce 250 ml smetana 100 g cukr moučka 210 g mák těsto 1 ks vejce 120 g máslo 300 g brambory 1 ks prášek do pečiva 100 g cukr moučka 300 g hladká mouka na potření 1 ks vejce podle chuti mletá skořice citronová kůra
Postup Bramborové makové řezy recept
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uvaříme brambory, které si oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na vál, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva, cukrem a solí. Do mouky rozdrobíme máslo, spojíme s vejcem a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme na tři placky.
Necháme těsto odstát na chvilku a mezitím si připravíme nádivku.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Jemně umletý mák uvaříme se smetanou a cukrem, přidáme, skořici, citronovou kůru a necháme vychladit. Do nádivky vmícháme žloutky a z bílků sníh.
Na vymaštěný plech dáme první placku těsta a potřeme ji mákem. Pak dáme druhou placku, kterou taky potřeme mákem a přiložíme třetí placku. Povrch potřeme vejcem a pečeme v dobře předehřáté troubě dozlatova.
Upečené bramborové makové řezy nakrájíme na kostky a můžeme podávat.