Bramborové láty s povidly a makovou omáčkou se smetanou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
60 g máslo
1 dl rum
500 g brambory
1 ks jablko
3 ks žloutky
2 lžíce cukr krupice
cukr moučka
220 g hrubá mouka
200 g švestková povidla
100 g mletý mák
250 g dětská krupička
2 dl smetana 31%

Postup přípravy receptu

  1. Brambory umyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Brambory po vychladnutí oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme žloutky, krupici, mouku, rozpuštěné máslo, špetku soli a spojíme v jednolitou hmotu. Těsto se nesmí lepit

  2. Z bramborového těsta vytvoříme bochánky o váze 120 g, které rozválíme na bramborovou placku silnou 2 milimetry, kterou na sucho opečeme na rozpálené pánvi. Po upečení bramborové placky vrstvíme na sebe, potřeme rozmíchanými povidly a zavineme

  3. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mák, který zlehka opečeme, přidáme očištěné nahrubo nastrouhané jablko, zalijeme smetanou, rumem, přidáme cukr a 5 minut provaříme. Poté omáčku rozmixujeme a podle potřeby dosladíme

  4. Makovou omáčku se smetanou nalijeme do hezkého předehřátého talíře a do ní pokládáme bramborové láty plněné povidly

  5. Zdroj: Lamart


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!