Borůvkový koláč na velký plech recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
20 lžic cukr
10 lžic olej
4 ks vejce
30 lžic mléko
18 lžic hladká mouka
18 lžic hrubá mouka
2 balíčky kypřící prášek do pečiva
drobenka
cukr
máslo
hrubá mouka
podle potřeby
borůvky
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Do mísy dáme hladkou i hrubou mouku a smícháme je s práškem do pečiva. Přidáme cukr a promícháme. Dále přidáme mléko, olej a vejce. Já jsem si smíchala sypké ingredience zvlášť a tekuté taky zvlášť a potom jsem přilila tekuté k sypkým. Vše nakonec dobře promícháme.

  2. Dělala jsem těsto z poloviční dávky, neměla jsem tolik borůvek. Bála jsem se, aby koláč nebyl suchý, tak jsem přidala o dvě lžíce oleje navíc.

  3. Než dáme koláč do trouby, rozehřejeme si v hrnku máslo (asi 150 g), přidáme hrubou mouku, cukr krupici a uděláme si drobenku, kterou posypeme větší část koláče.

  4. Plech vymažeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme do něj těsto. Posypeme borůvkami a pečeme v troubě asi 40 minut. Když jsem pekla koláč z poloviční dávky, pekla jsem ho asi 30 minut, ale drobenka byla už dost tvrdá. Myslím, že by o pět minut méně neškodilo, proto koláč při pečení raději pravidelně kontrolujeme.

  5. Borůvkový koláč na velký plech po vychladnutí nakrájíme a podáváme ho ke svačině či snídani, ale klidně i jako vynikající pohoštění pro návštěvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!