Bílá zelňačka z Vysočiny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
máslo
brambory
kmín
voda
1 lžíce hladká mouka
500 dkg kyselé zelí
1 kelímek smetana na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce dáme vařit propláchnuté kyselé zelí bez nálevu s troškou kmínu. Nesolíme, protože by pak zelí ztvrdlo! Když je zelí měkké, přidáme podle chuti vodu a sůl. Ve smetaně rozmícháme mouku a zahustíme do požadované konzistence (já mám raději hustší).

  2. Brambory uvaříme na loupačku ve slupce bez soli. Pak vezmeme hrnec, dáme na oheň a brambory v něm rozšťoucháme šťouchadlem na bramborovou kaši. Přidáme sůl, aby byly brambory dobře slané a také větší kousek másla - dodá jídlu vůni a chuť.

  3. Polévku nalijeme do talířů a doprostřed stolu postavíme hrnec s bramborami. Hrudku brambor dáme jednoduše do polévky a pak už jen chválíme naše chudé předky, kteří dokázali z mála udělat delikatesu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!