Betyárová zbojnická hrachovka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

10 dkg slanina
sůl
2 dl šlehačka
pepř
1 lžíce hladká mouka
2 lžičky červená paprika
1 ks červená cibule
1 ks paprika bílá
1 ks petržel i s natí
50 dkg zelený hrášek i s lusky
2 ks bílá řepa,nebo celer
1 ks rajče větší
2 ks debrecínsk8 klobása

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata ponoříme na chvilku do horké vody a tím si usnadníme jejich oloupání. Odstraníme semena. Veškerou zeleninu nakrájíme podle vlastního uvážení, doporučuji velikost 1,5 x 1,5 cm

  2. Slaninu pečeme do chvíle, než pustí tuk. Poté ji vyjmeme a do tuku přidáme nakrájenou cibuli a krátce restujeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, lehce podlijeme a krátce podusíme pod pokličkou. Přilijeme cca 1 litr vody. Okořeníme. Šlehačku s moukou a paprikou vymícháme do hladka, a s lžíci vývaru (masoxu) ji zjemníme. Zvlášť polo uvařený hrášek scedíme a přidáme do polévky spolu s předem připravenou směsí šlehačky,mouky a papriky. Přivedeme polévku do varu. Na závěr přidáme klobásky nebo párky. Vaříme ještě chvíli do zahuštění polévky

  3. Polévku na talíři ozdobíme velkými lístky petrželky. Jako příloha se podává bílý chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!