Bešamelová omáčka s parmazánem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce máslo
2 ks žloutek
100 g parmazán
1 lžíce hladká mouka
350-400 ml mléko nebo smetana
1-2 špetky strouhaný muškátový oříšek
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si klasickou bešamelovou omáčku, kdy použijeme 1 lžíci másla, kterou rozpustíme, a za stálého míchání přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, aby jíška zůstala světlá. Po částech začneme přilévat studené mléko nebo smetanu a šleháme metličkou do hladké konzistence.

  2. Základní bešamelovou omáčku vaříme asi 20 minut, těsně před zhoustnutím podle chuti osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přidáváme nastrouhaný parmazán a necháme jej rozpustit. Bešamelovou omáčku s parmazánem zbarvíme a zjemníme 2 žloutky, které jsme rozšlehali se lžičkou mléka a druhou lžící rozpuštěného másla. Podle chuti ještě doplníme koření.

  3. Bešamelová omáčka s parmazánem se výborně hodí k zapékání pokrmů a k těstovinám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!