Žitná pizza recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka cukr
sůl
1 ks vejce
1 dl mléko
0.5 kostky droždí
10 dkg tvrdý sýr
3 lžíce rostlinný olej
30 dkg žitná mouka
na potření
kečup

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Půl kostky droždí rozmělníme s trochou žitné mouky ve větším hrníčku. Přidáme špetku cukru, asi 1,5 dl vlažného mléka a rozmícháme. Kvásek je hotový v teple asi za půl hodiny.

  2. Do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a přidáme trochu mouky. Zamícháme a do vzniklého řídkého těsta přidáme sůl a 3 lžíce oleje. Znovu pečlivě promícháme a za stálého míchání přidáváme mouku, dokud těsto nepřestane lepit. Pak těsto na žitnou pizzu necháme odpočinout pod utěrkou.

  3. Na vál položíme nelepivý papír na pečení a přímo na něm vyválíme těsto na tloušťku asi půl centimetru. Na plech dáme druhý papír a na něj těsto s papírem. Dvojitá vrstva papíru na pečení dobře chrání těsto proti připalování odspodu.

  4. Těsto potřeme kečupem a posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. V troubě pečeme asi 20 minut, dokud kraje žitné pizzy nezačnou dole hnědnout. Pak je žitná pizza hotová.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy