Zavináče z hub recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 12 lžic cukr 3 lžíce olej 2 lžíce sůl 0.5 l ocet 3 ks cibule 1 l voda 1-2 ks feferonka 1-2 ks hřebíček 2 kg houby 2 ks bobkový list 15 kuliček nové koření 15 kuliček celý černý pepř
Postup Zavináče z hub recept
Postup přípravy receptu
-
Zavináče z mlženek dle A. Hemerky. Mlženky, čirůvky fialové nebo dvoubarvé, hlívy ústřičné otřeme vlhkým hadříkem nebo omyjeme. Přidáváme i vařené Ucho Jidášovo, václavky či penízovky sametonohé. Sklenice hezky vypadá a jsou dobré.
Rozkrojíme je na půlky, asi 4x4 cm. Třeně (nohy) odstraníme. Houby dáme do hrnce a podle toho,kolik máme hub,tak do poloviny naplníme nálevem z jednoho dílu octa a dvou dílů vody. Přidáme koření. Vše vaříme asi 10 minut.
Mezi tím si připravíme cibuli nakrájenou na kolečka a 3,5 l sklenici. Cibule musí být víc než 1/3 množství hub. Když máme houby uvařené, vařič nevypínáme. Do sklenice dáme hrst cibule, houby, popřípadě feferonku a pokračujeme takto po vrstvách.
Do nálevu, který máme na vařiči, nalijeme asi 3 lžíce oleje a necháme převařit asi 3 minuty. Houby s cibulí zalijeme vařícím nálevem a zavíčkujeme.
Za dva dny na zavináčích z hub každý labužník pochutná.