Yakitori recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 g rozinky
1 ks pórek
2 ks šalotka
100 g arašídy
100 g sezamové semínko
250 g sterilovaný hrášek
4 balíčky rýže ve varných sáčcích
100 g houby (jidášovo ucho)
podle potřeby
solamyl
mléko nebo voda
podle chuti
worchestr
houbová sójová omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Houby Shitake namočíme předem do mléka nebo vlažné vody, aby změkly.

  2. Opražíme sezam nebo arašídy pod pánvičkou, neboť pražící se zrno poletuje a střílí. Pražíme, dokud nezhnědne.

  3. Uvaříme rýži ve varných sáčcích cca 14 minut v mírně osolené vodě zbarvené kari. Propláchneme a sáčky vysypeme do mísy a přikryjeme, aby nevychladla.

  4. V hrnci wok na troše oleje osmahneme na kolečka pokrájený pórek, přidáme vymačkané houby shitake, popřípadě žampiony (ty být nemusí, dává je ten, kdo má rád hodně hub a více druhů hub), podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, worchester a podusíme houby doměkka asi 20 minut.

  5. Mezitím si nasekáme nadrobno olivy nebo kyselou okurku a nať šalotky na trubičky velké 1cm.

  6. Když jsou houby měkké, dolijeme ještě vodu tak, aby vše bylo konzistence polévky, zahustíme solamylem, aby vzniklo dostatek omáčky a vsypeme rýži. Přidáme opražený sezam nebo arašídy, rozinky, hrášek, nasekané olivy, okurku a nať šalotky.

  7. Vše důkladně promícháme a dochutíme chilli, sójovou omáčkou a worchestrem.

  8. Další obměna je přidáním nadrobno nasekaných vajec natvrdo a místo šalotky lze použít nadrobno nasekané listy celeru a kopr. Celer a kopr nahradí obtížně sehnatelné mořské řasy.

  9. Yakitori se hodí k hovězí roštěné, k vepřovým kostkám restovaným na medu, ale i přírodně připraveným rybám. Yakitori dobře chutná i jako bezmasé jídlo. V originále se sousta balí tyčkami do kousků hlávkového salátu, namočí do wasabi a vloží do úst. Zajídá se rybou. Štiplavost wasabi nezapíjíme, ale zajídáme - stejně jako u křenu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy