Vestfálský jablkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks vejce
100 g máslo
1 lžíce rum
100 g rozinky
1 kg jablka
42 g droždí
mletá skořice
45 g moučkový cukr
320 g hladká mouka
citronová kůra
citronová šťáva
200 g smetana ke šlehání
1 ks čokoládová poleva
2 lžíce meruňková marmeláda
40 g hrubě mletý cukr

Postup přípravy receptu

  1. Na kynuté těsto smícháme - 200g hladké mouky, čerstvé (popř. sušené) droždí, 25g cukru, 50g změklého másla, vlažné mléko a nastrouhanou citronovou kůru. Necháme nakynout do viditelného zvětšení.

  2. Na hnětené těsto smícháme - 120g hladké mouky, 20g cukru, vejce, 50g změklého másla, rozinky a nastrouhanou citronovou kůru.

  3. Po nakynutí propracujeme obě těsta dohromady a vmícháme rozinky. (Rozinky se musí vyprat! Pokud není spěch, tak je den předem nechte ve sklence rumu - nabobtnají a zrumovatí).

  4. Těsto rozprostřeme na vymazaný plech nebo na pečící papír (30 x 40cm) a podél okrajů povytáhneme.

  5. Vyšlehanou šlehačkou potřeme těsto. Na ní naskládáme hustě vedle sebe oloupaná jablka, která jsou rozkrojená na čtvrtky a podélně nařezaná. Jablka potřeme citronovou šťávou. Posypeme hrubě mletým cukrem a dáme péct (el. trouba - 180°C. Horkovzdušná trouba - 160°C. Plynová trouba - 3. stupěň)

  6. Marmeládu smícháme s rumem a skořicí, přivedeme k varu a ihned po vyjmutí koláče z trouby potřeme touto směsí jablka.

  7. Po vychladnutí dozdobíme Vestfálský jablkový koláč polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy