Vepřová panenka s chřestovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks brambory
1 lžíce med
1 lžíce hladká mouka
400 ml hovězí vývar
1 ks jarní cibulka
250 g vepřová panenka
0 hrnků smetana na vaření
200 g bílý chřest
200 g zelený chřest
podle chuti
sůl
petrželka
olivový olej
bílý pepř
strouhaný muškátový oříšek
na ozdobu
kerblík

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové filé nakrájíme 2 silnější plátky. Omyjeme a osušíme. Plátky masa opepříme a potřeme medem. Dochucené vepřové plátky orestujeme z obou stran v pánvi s olejem, odstavíme a vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Tam je asi 10 - 15 minut pečeme, občas podléváme vývarem.

  2. U bílého a zeleného chřestu odřízneme tvrdší stonek a bílý chřest oloupeme. Oba druhy chřestu nakrájíme na šikmo na špalíčky, ale špičky necháme. Oloupané brambory nakrájíme na 1 cm kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.

  3. Na oleji osmahneme cibulku s brambory a zaprášíme moukou. Podlijeme bílým vínem nebo vodou a dusíme do změknutí. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme bílý chřest. Špičky chřestu přidáme až ke konci. Za pár minut přidáme zelený chřest a vše zalijeme smetanou. Můžeme přidat špičky a krátce provaříme do zhoustnutí. Pokud omáčka hodně zhoustla, zředíme ji vínem nebo vodou. Provaříme a odstavíme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

  4. Vepřovou panenku upravíme na talíř a zalijeme chřestovým krémem. Vepřovou panenku s chřestovým krémem posypeme čerstvými bylinkami a ihned podáváme jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!