Vepřová kýta se smetanovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

20 dkg slanina
sůl
1 l mléko
1 ks limetka
4 lžíce med
500 g vepřová kýta
100 g kořenová zelenina
mletý černý pepř
podle potřeby
olej
máslo
smetana
hladká mouka
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu propláchneme, očistíme, rozklepeme. Z jedné strany osolíme a opepříme a ze strany druhé potřeme medem a čerstvou šťávou z půlky limetky. Maso po stranách nařízneme. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nastrouháme na hrubém struhadle a slaninu nakrájíme na jemné kostičky.

  2. Nyní si připravíme zelenino-slaninový základ. Do hrnce nalijeme olej a do něj vložíme slaninu, orestujeme a následně vložíme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Na takto připravený základ vkládáme plátky masa (potřenou stranou první). Po zatáhnutí masa podlijeme vodou, přidáme zbytek limetové šťávy (pořád z první půlky limety), osolíme, zaděláme hrnec pokličkou a dusíme do měkka asi 1 - 1,5 hodiny. Při dušení maso obracíme a podléváme vodou. Až maso změkne, tak jej vyjmeme a základ zalijeme asi čtvrt litrem mléka. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, dolijeme zbytek mléka, připravíme si zásmažku, rozmícháme v omáčce a provaříme cca 30 minut. Dochutíme jen solí, medem a zbylou šťávou z druhé půlky limetky. Na závěr zjemníme smetanou a máslem. Hotové plátky vepřového vložíme zpět do smetanové omáčky a prohřejeme.

  3. Vhodnou přílohou k vepřové kýtě se smetanovou omáčkou je houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!