Veganská buchta s vanilkovou polevou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

125 g cukr
1 hrnek cukr
5 lžic olej
0,5 hrnků olej
2 lžíce rum
2 lžíce rum
750 ml voda
1 hrnek voda
1 balíček prášek do pečiva
1 ks banán
2 - 3 ks hruška
1 balíček vanilkový cukr
2 hrnky polohrubá mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
4 lžíce sušené ovesné mléko
5 lžiček sušené ovesné mléko
125 g vanilková hraška

Postup přípravy receptu

  1. Dvě velké hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky, případně použijeme tři menší hrušky. Střední plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 165 °C

  2. Do jedné mísy prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, přidáme všechny suché ingredience a promícháme. V druhé míse rozmixujeme vodu, olej a oloupaný banán, směs přilijeme do moučné směsi a dobře promícháme

  3. Těsto nalijeme na připravený plech, povrch poklademe hruškami a dáme péci na 45 minut do vyhřáté trouby

  4. Asi 20 minut před tím, než je buchta hotová, si uvaříme polevu z vanilkové hrašky. Dáme vařit vodu, do které jsme rozmíchali sušené mléko, olej a hrašku. Od okamžiku varu vaříme ještě 20 minut. Polevu mícháme, aby se nepřipálila. Po dvaceti minutách přidáme cukr a trochu rumu, může být i pár kapek rumové tresti. Cukr necháme rozpustit a polevu převařit

  5. Hotovou vanilkovou hraškovou polevu nalijeme na upečený moučník a necháme alespoň 3 hodiny tuhnout na chladném místě, lépe však přes noc

  6. Veganská buchta s vanilkovou polevou má jemnou chuť po hruškách. Pokud chceme něco chuťově výraznějšího, můžeme použít kyselejší druh jablek, višně nebo jahody

  7. Poznámka: Vanilková hraška chutná jako pudink, ale protože je z hrachu, je mnohem zdravější a obsahuje velké množství vápníku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!